Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24377)

Интервју со Османли во белградски „Данас“

Повод за содржајниот разговор со нашиот автор се позитивните одгласи кон романот „Зад аголот“ во Србија. Преводот на нашиот роман, означен како „дело со...

Рускиот роман „Лав Толстој: Бегство од рајот“ на македонски

Издавачката куќа „Антолог“ го објави романот „Лав Толстој: Бегство од рајот“ од рускиот писател Павел Басински, кој во 2010 година ја доби руската книжевна...

Омилениот роман „Физика на тагата“ се поставува во театар

Георги Господинов важи за вистинската книжевна ѕвезда на балканските простори Еден од најчитаните романи кај нас, но и во поширокиот книжевен простор, „Физика на тагата“...

Хрватскиот балет на работ на национализмот

По зачленувањето во ЕУ во Хрватска, следуваше јакнење на екстремно конзервативните, националистички и либерални сили, пишува „Стандард“, по повод петгодишнината од приемот во европската...

Двојазичен зборник „Соѕвездие“ на македонски и на српски поети

Песни од 16 македонски и исто толку српски поети се објавени во двојазичниот зборник „Соѕвездие“ што излезе од печат во издание на културниот центар...

Kвалитетно стручно образование за младите и нивно вработување

Реформирање на системот за развој на стручни вештини и стекнување квалитетно стручно образование за младите од 15 до 29 години, што ќе придонесе за...

Трипартитниот дијалог да се подигне на највисоко ниво

Предмет на социјалниот дијалог се прашања од интерес за вработените, нивните синдикати и работодавците, односно стратегијата и политиката на вработувањето, економската и социјалната политика,...

Улогата на Вашингтон, Берлин и на другите

Поранешниот дипломат Ристо Никовски во пообемен текст за „Нова Македонија“ се осврнува потемелно на договорот за надминување на разликата за името со Грција. Неговите...

Коблер: Никогаш не сте биле поблиску до ЕУ од сега

Јасната европска перспектива на регионот на Западен Балкан и на Македонија останува врвен приоритет на австриското претседателство со ЕУ. Македонија никогаш не била поблиску...

Ќе се тргува со органскиот отпад

Решавањето на проблемот со органскиот отпад особено ќе ги израдува битолчани, а и жителите на Новаци, кои во последните неколку години се жалат на...