Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24367)

Митот за потеклото на Грците

Фељтонот што го објавува „Нова Македонија“ е извадок од неговата книга „Малцинските прашања и националната свест во Грција (Недоречености на грчката историографија)”, која во...

Осудата на десниот популизам во фокус на 52-от „Битеф“

Педесет и второто издание на меѓународниот театарски фестивал „Битеф“ ќе се одржи од 14 до 22 септември, а, според програмата, ќе бидат прикажани десетина...

Комората прерасна во успешна асоцијација

Комората на РМ за приватно обезбедување е основана на 21.6.2000 година, а денес ја слави својата зрелост во заштитата и унапредувањето на стручноста, професионалноста,...

Македонците немаат пари ниту за еднонеделни патувања

Само 31,3 отсто од домаќинствата имале можност да отпатуваат една недела на годишен одмор, додека во ЕУ ситуацијата е сосема спротивна. Таму 32,9 отсто...

ПССЕ: На граѓаните да им се овозможи да се изјаснат на...

Во знакот на договорот за името помина дводневната посета на коизвестувачите на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) на Македонија Лизе Кристоферсен од...

Македонските мировници и под знамето на НАТО и под „Сините шлемови“

Иако генерално поентите на мисиите предводени од НАТО и од ООН се на иста линија, а тоа е воспоставување мир на одредени подрачја, тие...

Писмо од безимената земја

Драг мој Ги Верхофстад! Ти пишувам од една килава земја, за која твојот сонародник Ван Хауте рече дека нема европски менталитет. Е, ама, и...

Зошто „Америка на прво место“ значи „обединета Европа“

Еден од клучните аргументи како поддршка за повлекувањето на Велика Британија од ЕУ е дека државата ќе може да преговара за подобри трговски договори...

ЕУ сака мигрантски центри надвор од Унијата?

Лидерите на ЕУ разгледуваат планови за испраќање на мигрантите пресретнати во Средоземно Море во мигрантски центри надвор од територијата на Унијата. Овие центри би...

САД се повлекоа од Советот за човекови права на ОН

Американците обвинија дека станува збор за лицемерна организација што не е вредна на своето име, како и дека е полна со предрасуди и дека...