Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24364)

„Гугл транслејт“ преведува на 59 јазици, вклучувајќи го и македонскиот

Интернет-преведувачот „Гугл транслејт“ е една од најдобрите услуги за преведување и е особено корисна кога патувате во странство. Компанијата исто така нуди офлајн-режим, кога...

Почна 51-от Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура во...

Во Охрид вчера беа отворени 51-от Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура и 45-та Меѓународна научна конференција, во организација на универзитетот „Св....

Изложба на афоризми на Миле Ѓорѓијоски во Качарево

Најпознатиот и најплоден македонски афористичар, Миле Ѓорѓијоски, покрај многубројните промоции и изложби во земјава во повеќе наврати досега се претставил во Србија и во...

„Икс денс“ е праз­ник на тан­цот во си­те фор­ми

Во Ма­ке­дон­ски­от на­ро­ден те­а­тар во Скоп­је вчера почна „Икс денс 2018“, ме­ѓу­на­ро­ден нат­пре­вар во ко­ре­о­гра­фи­ја. Спо­ред про­гра­ма­та, се одржа нат­пре­ва­ру­вач­ки­от дел, што почна во13...

Чергите не се само мртов музејски експонат

Денес кај нас овој занает е во изумирање, а подразбира изработка на черги, патеки, дисаѓи, вреќи, торби, но и делови од облека и постелнинa,...

Промовирани две обновени изданија на Лилјана Дирјан

„Тешка свила“ и „Снег за двајца“ на Лилјана Дирјан, две книги од познатата авторка, кои се постхумно обновени од издавачката куќа „Антолог“, завчеравечер беа...

„Отаде црнилото“

Обид да се проникне подалеку од она што го гледаме, зад црнилото и многу повеќе од тоа... Музејот на современа уметност во Скопје ја отвори...

Ромео и Јулија во седум осмини

Балетот „Лабин и Дојрана“ одамна не се изведува, но оркестарските свити од него го живеат својот живот во концертните сали Диригентот и композитор Трајко Прокопиев...

„Клетници“ најдобра на 53-от МТФ „Војдан Чернодрински“

Претставатa на прилепскиот театар во режија на Мартин Кочовски освои четири награди Претставата „Клетници“ од Виктор Иго во режија на Mартин Кочовски, во изведба на...

Економската дипломатија носи подобра иднина за Западен Балкан

Црна Гора ќе продолжи да ѝ дава силна поддршка на Македонија на патот на евроатлантските интеграции и во промоцијата на новиот импулс за унапредување...