Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24353)

„Оффест“ почна со „Јупитер и Оквес“ од Конго

Шестчлениот бенд „Јупитер и Оквес“ од Конго завчера вечерта го отвори 17-то издание на „Оффест“, на кој до 5 јуни ќе има пет концертни...

Бади Холи: трагичниот херој на вистинскиот рокенрол

Името Чарлс Хардин Холеј ретко кому му е познато. Но, неговиот псевдоним Бади Холи е испишан со големи букви во историјата на рокенролот. Бади...

Втор повик за млади уметници на програмата „Инкубатор“

Млади уметници на возраст од 16 до 30 години можат да аплицираат на вториот јавен повик на програмата „Инкубатор“ на културниот центар „Интерарт“. На...

Македонска поезија во московска „Литературнаја газета“

Во најновиот, мајски број на книжевниот весник „Литературнаја газета“, орган на Сојузот на руските писатели, објавен е избор од македонската поезија во препев на...

Битолскиот театар на фестивал во Црна Гора

Народниот театар од Битола учествува на Фестивал на националните театри од регионот во Подгорица со претставата „Коцкар“ од Ф.М. Достоевски, во режија на Дејан...

„Остен“ ги обедини карикатуристите 50-ти пат

Добитник на првата награда за карикатура е Белом Жан-Лоик од Франција, Лука Лагатор од Црна Гора е првонаграден за сатиричен цртеж, додека Ратко Маричиќ...

Директорите на јавни претпријатија се најплатени

Највисоките државни раководители на Косово не се меѓу најплатените службеници во земјата. Тие што примаат највисоки плати, до над пет илјади евра се директорите...

„Турски тек“ ќе минува низ Бугарија

Цевката од гасоводот „Турски тек“ ќе помине низ Бугарија, а одредени количества гас ќе можат соодветно да се тргуваат, но тоа ќе биде прашање...

Премиерот и претседателката во отворен конфликт

Една од причините за разидувањето во државниот врв е тоа што Грабар-Китаровиќ сака јавно да се дистанцира од непопуларноста на Пленковиќ и така посилна...

Егзотиката на возниот парк на скопските пожарникари

Долго време од своето постоење, одржувачите на хигиената во градот и пожарникарите биле под ист покрив и заемно си помагале. Подоцна, кога се купени...