Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24329)

„Тие се насекаде“ на „Смат“ ќе прозвучи на Денот на победата

Македонскиот металкор-бенд „Смат“, основоположник на овој стил во регионот, по точно пет години работа на новиот материјал, промотивно ќе го претстави пред јавноста своето...

Волонтерите на Скопски маратон ја издигаат свеста и шират солидарност

Љубинка Брашнарска е една од 450-те волонтери, кои се потребни за Скопскиот Маратон да тече беспрекорно, позитивно и полесно. Таа и сите други волонтери...

Ден полн со солзи

Во позните месеци на 1791 година непознат странец се појавил на вратата на домот на Моцарт, претставувајќи „некој“ што барал од Моцарт да напише...

Ретроспективна изложба на Ѓорѓи Здравев

Ретроспективна изложба на Ѓорѓи Здравев (1941-2007) ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во КИЦ. Ќе бидат презентирани цртежи и скици за филмска, телевизиска...

„Златниот објектив“ за Панта Мижимаков

Свечено доделување на „Златниот објектив“ - признание за исклучителен придонес во македонската кинематографија што Кинотеката на Македонија го доделува секоја година ќе се одржи...

Саемот на книгата со гостувања и со издавачи од регионот

Предвидени се големи саемски попусти до 70 отсто. Саемот се одржува под мотото „30 години читаме со задоволство“ Триесеттото јубилејно издание на Саемот на книгата...

Македонска агонија

Повеќе од половина од животот го поминав како гастарбајтер (колку убав македонски збор, кој го нема во нашиот правопис, ама кај најсовремениот македонски речник...

Потрага по подобар живот причина за демографската катастрофа

Профилот на граѓанин што сака да се исели е граѓанин што смета дека во Македонија не може да се напредува со напорна работа, не...

Загреб и Белград во фингирана вербална војна

Периодичните препирки меѓу хрватските и српските политичари им служат на властите во двете земји Политичарите во Хрватска и во Србија продолжија со „вербалната војна“, која...

Реконструкција на умот

До желбата ли е, до способностите или до можностите? Сеедно. Но излегува дека сите оние што мислеле дека актуелната влада ја започнала својата работа...