Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24326)

Книга што нуди нов поглед на македонскиот идентитет

Во свечениот амфитеатар на МИТ-универзитет Скопје беше промовирана книгата „Македонија и Балканот: либерален поглед на национализмот и идентитетите“ од Благој Цонев, доцент по политички...

„Балкан брас-квинтет“ гостува во Софија

„Балкан брас-квинтет“ гостува со свој концерт во Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, вечерва, во 18.30 часот. На концертот во Софија, квинтетот во...

„Еверглоу“ – прва самостојна изложба на Анита Сот

„Еверглоу“ е тематската изложба од Анита Сот што ќе биде отворена вечерва во 19 часот во ликовната галерија во Прилеп. Прилепската уметница на првата...

Премиера на „Пиреј“ – претстава за човечката судбина

На сцената на театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп, вечерва, од 20 часот ќе биде изведена премиерата на претставата „Пиреј“ од Петре М. Андреевски, во...

Публиката виде повеќе од 50 нови филма на скопскиот фестивал

Годинава на фестивалот имаше две големи премиери: на новиот македонски игран филм „Година на мајмунот“, во режија на Владимир Блажевски, и на документарниот филм...

Сон и јаве за мегали-идејата

Во Егејска Македонија Македонците не се дојденци, туку се староседелци. И планините и камењата и полињата и морињата и градовите и селата се сведоци...

Српско-хрватска студена војна

Хрватска и Србија би можеле да влезат во дипломатска војна доколку српската влада остане доследна на најавите за прогласување некој хрватски министер за непожелна...

Меѓу рускиот чекан и турската наковална

Позицијата на Босна и Херцеговина во геополитичка смисла на Балканот во светло на глобалните превирања може да се опише како позиција меѓу рускиот чекан...

Во блиска иднина Македонија нема да влезе во Унијата

Стигна и извештајот на ЕК со „чиста“ препорака. Оваа треба да биде 10-та едноподруго, а, горе-долу, сите се исти или многу слични освен за...

Високите акцизи го раширија шверцот со цигари

Владата на Црна Гора од април минатата година трипати ја зголемуваше висината на акцизата за цигарите Шверцот со цигари во Црна Гора значително се зголеми...