Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24321)

Влатко Стефановски промотор на Денот на независни музички продавници

На платото пред Младинскиот културен центар во Скопје, денеска, од 13 до 17 часот, ќе биде одбележан Интернационалниот ден на независните музички продавници. Во...

Марк Болан: најголемата ѕвезда на глам-рокот

Сериозните приказни за рок-музиката се бренд-приказни за нејзините симболи. Еден таков музички симбол, поточно музичка икона, е и Марк Болан. Тој е музичар, кантавтор,...

„Фемиграции“ – изложба за жените бегалки

Во уметничката галерија во „Музеј - Куманово“ е отворена изложбата „Фемиграции“ - уметност за правата на бегалците, во организација на Македонското здружение на млади...

Книга од Љубен Пауновски за македонската уметност во 20 и 21...

„Уметничкиот одговор на егзистенцијалните парадокси - примери од историјата на македонското современо сликарство“ е новата книга на Љубен Пауновски, а ја објави „Кродо“ од...

Осврт кон роман на Османли во „Политика“

Деновиве белградска „Политика“, во рубриката за култура, објави осврт кон романот „Зад аголот“ на Томислав Османли, кој во превод на српски на Зоран Ж....

Композиторите бараат преиспитување на одлуката за поништување на конкурсот

Во отсуство на објаснување зошто се случиле административните пропусти и зошто министерот не ја почитува препораката на комисијата, можеме само да претпоставиме дека на...

Каде го наоѓа Владата овластувањето за склучување меѓународен договор за промена...

Повод за овој текст е најавеното склучување меѓународен (билатерален) договор меѓу Република Македонија и Република Грција, за ново име на Република Македонија, со привремена...

Српската листа не формира ЗСО

Најголемата партија на косовските Срби, Српската листа, соопшти дека се откажува од едностраното формирање на заедницата на српски општини (ЗСО), што претходно го најави...

Закупецот на градот-хотел Свети Стефан работи со загуба

Компанијата „Адриатик пропертис“, сопственост на грчки бизнисмен, која е закупец на црногорскиот туристички бренд Свети Стефан-Милочер, минатата година ја заврши со загуба од 6,3...

Младиќ и Караџиќ влегуваат во учебниците по историја

Учениците во Република Српска во учебниците по историја наскоро би можеле да изучуваат и одредени податоци за последните воени случувања и за непосредните учесници...