Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24319)

Сѐ повеќе Македонци сакаат да го изучуваат кинескиот јазик

Има многу придобивки од изучувањето на кинескиот јазик, главната е што ви се отвора можност да комуницирате со говорителите на овој јазик, кои ги...

КОНЦЕРТ ПОД ХИПНОЗА

Вториот концерт за пијано и оркестар на Сергеј Рахмањинов (1873-1943) е, недвосмислено, легендарно дело на овој музички творец. Еден од омилените на репертоарот на...

Принтови од Ерос Иштван од Унгарија

Изложба на принтови од Ерос Иштван од Унгарија ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во Културно-информативниот центар. Ерос Иштван завршил на Академијата за...

„Апнеја“ од Италијанецот Лоренцо Амури на македонски

Издавачката куќа „Антолог“ го најавува објавувањето на романот „Апнеја“ од италијанскиот писател Лоренцо Амури, кој ги раскажува своите вистински доживувања по скијачката несреќа, од...

Програмата „Шер“ на „Танц-фест“

Во рамките на „Танц-фест“, а во соработка со универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, од денеска до 21 април, ќе се одржи програмата насловена „Шер“...

„Скопски филмски фестивал“ ќе отвори теми од квир-културата

Во програмата европски филм, ќе бидат прикажани „Пјур хартс“, „Вели оф шадоус“ и бугарскиот филм „3/4“ на режисерот Илиан Митев, кој победи на фестивалот...

„Меѓаши“ смета дека за безбедноста на децата потребни се и легнати...

Не стивнуваат реакциите на ѓорчепетровци во врска со безбедноста на граѓаните на градската улица Борис Сарафов. Тие не се согласни дека поставувањето семафори ќе...

ЕК: Албанија може да ги почне преговорите за членство

Албанија остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. Реформите во јавната администрација на Албанија се консолидирани, за јакнење на професионализмот и деполитизацијата,...

Продолжуваат провокациите меѓу Грција и Турција

Турскиот премиер ја предупреди Грција да се воздржи од „провокации“ откако грчко знаме беше поставено на спорниот, ненаселен остров во Егејско Море во близината...

Годинава 18 жени се убиени од (вон)брачните партнери

Секоја трета жена што е убиена во Србија во текот на 2017 година претходно во полиција има пријавено дека била изложена на семејно насилство Во...