Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24310)

На Христовото воскресение примете светлина

Монасите и монахињите на Бигорскиот манастир и на манастирот „Св. Ѓорѓи Победоносец“ од дебарското село Рајчица, со голема љубов, учествуваат на богослужбите, а потоа...

Многу познат, малку признаен

НЕЗАБОРАВНИК: Димитар Влахов - 1878 - 1953 - 2018 година На 7 април се навршуваат 65 години од смртта на истакнатиот македонски револуционер и државник...

Ќе има ли повеќе пари за кредитирање на стопанството?

Со намалувањето на каматата на благајничките записи Народна банка им праќа сигнал на комерцијалните банки дека треба да се ориентираат кон финансирање на стопанството...

Македонија и Словенија имаат голем потенцијал за економска соработка

Бањскиот туризам во Словенија учествува со дури 40 отсто во вкупните приходи од туризам и нагласи дека словенечки компании се заинтересирани за инвестирање во...

Новите максималистички грчки барања – ново кршење на меѓународното право

Меѓународен договор претставува израз на волјата на две или повеќе страни. Главната цел е, секако, постигнување заемна согласност за одредено спорно прашање, при што...

Потпишувањето меѓународен договор за името значи промена на Уставот

Во правото постојат две теории што го толкуваат односот помеѓу меѓународното право и внатрешното право. Тоа се монистичката и дуалистичката теорија. Но, за волја...

Сфатив дека социјалнава мрежа знае и како дишам

Дамјан Ракниќ Уште на првата вест за протекување податоци, социјалната мрежа Фејсбук реагираше експресно, велејќи дека во нивната база на податоци никој не извршил упад,...

Меката моќ е сепак силна форма на моќ

Не треба да се биде наивен. Меката моќ, како форма на моќ, претставува средство да се постигне саканиот резултат. Како форма на моќ, таа...

Судир со реалноста

Драган ЈАЊАТОВ Мора да се признае дека во дел од елитните политички кругови на Запад, но и во самата Русија, имаше многумина што мислеа дека...

Што доби Путин на руските избори

Нина Хрушчова На почетокот на неговиот мандат како претседател во раните 2000-ти, Владимир Путин беше како прозападно ориентиран „остров“ во антизападните руски води. Како што...