Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24310)

Костреж – грабливец што напаѓа од заседа

За разлика од штуката, која напаѓа во миг и ако не го фати пленот се откажува од гонење, кострежот го брка својот плен на...

Дефиле на олдтајмери „пежо 404“ во Скопје

Членовите на македонскиот клуб „Пежо 404“, кој е неформален и составен од неколку сопственици на ова возило, кое сведочи за нивото на култура и...

Библиска Македонија

Животот на секој православен христијанин треба да претставува едно постојано општење со Господ, како што вели светиот апостол Павле: ... служете му на Господа....

Дива

Некои луѓе се благословени - или проколнати - со вонсериска дарба, со талент поголем и од самиот живот. А животот не е секогаш благонаклонет...

Нашиот дуќан е единствен во Македонија, но нема кој да нѐ...

Со наши инструменти свиреле: Драган Даутовски, Илија Џаџев, Марјан Јовановски од „Синтезис“ и многу други. Во оваа работилница се направени и првите тамбури на...

Премиера на филмот „Заробљено време“

Филмот „Заробљено време“ ќе биде премиерно прикажан во киното „Фросина“ во МКЦ, на 11 април (среда), во 20 часот. Тоа е филм за југословенскиот...

Нова книга на Ристо Лазаров за Прашката пролет

Имењаците Јан Хус, Јан Палах и Јан Зајиц се знаменити личности во историјата на Чешка: првиот од нив, знаменит реформатор од средниот век, е...

Инклузија на старите лица преку уметност

Како една од најзапоставените општествени групи, старите и изнемоштени лица се чувствуваат некорисни и отфрлени. За надминување на ваквата состојба, Центарот за култура и...

Изложба на слулптури од Наим Исени

Во Културно-информативен центар во изложбениот салон „Империјал 2“, вечерва, во 20 часот, ќе се отвори изложба на слулптури од Наим Исени. Наим Исени е...

Прогресивна папазјанија

Дали не треба да биде првиот чекор да почнат да плаќаат данок тие што воопшто не плаќаат - учесниците во неформалната економија? Откако минатата седмица...