Ознака: длум

Малиот формат се враќа кон пејзажот

Изложба на ДЛУМ Друштвото на ликовни уметници на Македонија, под покровителство на Град Скопје и Министерство за култура, ја отвори изложбата „Мал формат“, која ќе...

Цртежи како одговор на „новата“ реалност

Изложба на ДЛУМ Друштвото на ликовните уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура и Град Скопје, во рамките на манифестацијата „Скопско културно лето“,...

„ДЛУМ нова генерација на млади“

Во организација на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ), вечерва, во 19 часот, ќе биде отворена изложбата „ДЛУМ нова генерација на млади“, во...

Просечноста – норматив за уметниците на ДЛУМ

„Првиот грев - првата доблест“ претставува хеуристички конципирана тема што ја извлекува „непослушноста“ (според наводите, со потекло од еврејско-христијанската традиција) како наследен грев на...

„Зимскиот салон“ на ДЛУМ на темата „Првиот грев – првата доблест“

Друштвото на ликовните уметници на Македонија, под покровителство на Министерството за култура и градот Скопје, а во соработка со Националната галерија на Македонија, го...

„Првиот грев – првата доблест“ е тема на 18-от Зимски салон

„Првиот грев - првата доблест“ е насловот на претстојниот 18-от Зимски салон, кој во организација на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ) ќе...

ДЛУМ ја отвора изложбата „Мал формат“

Друштвото на ликовните уметници на Македонија во соработка со Културно-информативниот центар (КИЦ) од Скопје и Универзалната сала во рамките на манифестацијата „Бела ноќ“ ја...

„Цртеж – Експериментален цртеж“ – изложба на ДЛУМ

Под наслов „Цртеж - Експериментален цртеж“, вечерва, во Галеријата на НЛБ банка, во 20.30 часот, ќе биде отворена изложба на Друштвото на ликовните уметници...

„Галерија 8“ повторно е исполнета со уметност

Следниот месец ќе испратиме повик до членството за конкурирање со проекти за изложби во кафе-галеријата во Безистенот, најави претседателот на ДЛУМ, Филип Фидановски Со отворањето...

Филип Фидановски нов претседател на ДЛУМ

Ликовниот уметник Филип Фидановски е избран за нов претседател на Друштвото на ликовни уметници на Македонија на денеска одржаното Собрание. Фидановски е роден во Скопје...