24 C
Skopje
15.10.2019 - 19:31

Ознака: дискриминација

За дискриминацијата и негаторската бугарска политика во 21 век

Александра Ѓуркова Овие денови од Софија се огласија барањата на бугарските политичари и на т.н. Македонски научен институт во врска со главните обележја на македонската...

Дискриминацијата се јавува во работните односи, здравството, образованието…

Хелсиншкиот комитет го објави годишниот информатор за дискриминација за 2018 година. Според добиените податоци како најчести основи за кои граѓаните сметаат дека биле дискриминирани...

Летна (дебела) тема

Колумнава ја пишувам многу порано поради семејни причини. Kакво и да биде следното продолжение на сапунската истражна Касандра-серија и/или на политичката, каква и нова...

Посебните училишта сегрегираат

(Повод: Новиот предлог-закон за основно образование во однос на вклучувањето на учениците со попреченост во редовната настава) Мрежата за заштита од дискриминација ја поздравува заложбата...

Симболичните казни не ја намалуваат дискриминацијата

Како држава како да назадуваме во сè, па треба допрва да учиме за солидарност и толеранција, како и за борбата за праведни и инклузивни...

Дискриминација и нееднаквост во срцето на Европа

Борбата против нееднаквостa и дискриминацијата во европските институции е бавна и таа е одраз на често игнорираната структурна дискриминација во земјите на ЕУ, велат...

Договорот за добрососедство не влијаеше на заемното уважување и целосното почитување

Расизам и дискриминација во однос на македонското малцинство во Бугарија се констатирани во извештајот на мониторинг-комисијата на Парламентарното собрание на советот на Европа (ПССЕ)....

КЗД: Задолжителната вакцинација не е дискриминација по ниту еден основ

Комисијата за заштита од дискриминација смета дека барањето на потврда дека едно дете е вакцинирано со МРП вакцина, при запишување во градинка и во...

Сериозни обвинувања за дискриминација, уцени и закани

Релациите меѓу актуелната влада и ИВЗ веќе подолг период се затегнати, а ескалираа по одлуката за стопирање на реконструкцијата на Алипашината џамија во Охрид...

Усвоен Законот за спречување и заштита од дискриминација

Собранието денеска го усвои Законот за спречување и заштита од дискриминација, откако во петокот беше исцрпена расправата. За Законот гласаа 52 пратеници, тројца беа...