Ознака: ДИК

Дијаспората ќе може да гласа на референдумот

Државната изборна комисија (ДИК) денеска на првата конститутивна седница во нов состав го усвои Правилникот за подготовка, организирање и спроведување на претстојниот референдум закажан...

ДИК го усвои Правилникот за спроведување на референдумот

Државната изборна комисија денеска на првата конститутивна седница во нов состав го усвои Правилникот за подготовка, организирање и спроведување на претстојниот референдум закажан за...

Прва седница на новиот состав на ДИК

Државната изборна комисија денеска ќе ја одржи првата седница. Новите членови на највисокото изборно тело во државата, кои беа избрани на 25 јули годинава...

Членовите на ДИК дадоа свечени изјави пред спикерот Џафери

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дадоа свечени изјави пред претседателот на Собранието Талат Џафери. Претседател на Комисијата е Оливер Дерковски, потпретседател Дитмире...

Членовите на ДИК дадоа свечени изјави

Членовите на Државната изборна комисија (ДИК) денеска дадоа свечени изјави пред претседателот на Собранието Талат Џафери. Претседател на Комисијата е Оливер Дерковски, потпретседател Дитмире...

Одложени свечените изјави на новоизбраните членови на ДИК

Давањето свечени изјави на новоизбраните членови на Државната изборна комисија (ДИК) пред претседателот на Собранието на Република Македонија што беше закажано за денеска е...

Новиот состав на ДИК стапува на должност

Новоизбраните членови на Државната изборна комисија (ДИК) денеска пред претседателот на Собранието на Република Македонија ќе дадат свечени изјави.  Привремениот шестмесечен состав на ДИК беше...

Лидерските средби ја релативизираат улогата на Собранието

Друг значаен сегмент е и фактот што ваквите лидерски средби воопшто немаат тежина на формална институција, како што е Собранието на пример, како народен...

Изборот на ДИК го отвора патот за организирање на есенскиот референдум

Собранието синоќа го избра новиот состав на Државната изборна комисија (ДИК), со што конечно и формално се создаваат услови за организирање и реализирање на...

Собранието го избра составот на ДИК

Собранието на Република Македонија вечерва во рамки на 56. седница со 100 гласа „за“, без ниту еден воздржан и против ги избра претседателот, потпретседателот...