11.8 C
Skopje
24.9.2021 - 23:38

Ознака: дигитализација

Целосно ќе се дигитализираат 34 судови и над 120 судници

Целосно ќе се дигитализираат 34 судови и над 120 судници. Ова е квантен технолошки скок кој ќе се направи за релативно кратко време, изјави...

Маричиќ: Ќе се направат законски измени за да се воведе дигитализација...

Министерот за правда, Бојан Маричиќ, во воведното обраќање на јавната расправа за предлог-измените на Законот за парнична постапка, кажa дека покрај намалувањето на висината...

Николовски: Граѓаните во иднина нема да чекаат на шалтери за да...

Целосна дигитализација на водењето на матичните книги најави денеска вицепремиерот Љупчо Николовски. Граѓаните во иднина нема да чекаат во редови пред шалтерите за да добијат...

Маричиќ: Неопходна е брза дигитализација на судството за да продолжат постапките...

Министерот за правда, Бојан Маричиќ, денеска учествуваше на ЕУ – Западен Балкан министерскиот форум за правда и внатрешни работи, кој е во организација на...

Царовска: Со дигитализацијата ќе изградиме современ и конкурентен образовен систем

Министерката за образование и наука Мила Царовска денес учествуваше на онлајн дебата за дигитализацијата на образовниот процес, којашто е неопходна во време на пандемијата...

Легендарната книжарница во Париз ги открива читачките навики на славни муштерии

Кога Силвија Биџ ја отвори „Шекспир и компанија“ во 1919 година, книгите на англиски јазик беа скапи и тешки за наоѓање во Париз. Писателите...

Дигитализацијата да не се сфати како закана, туку како можност за...

Д-р Петар Талески, член на Управниот одбор на „Сава пензиско друштво“ а.д. Скопје „Сава пензиско друштво“ е првото пензиско друштво во државата што изработи мобилна...

Дигитализацијата како акцелератор за рапиден економски раст

Извозот на ИКТ-услуги има голем потенцијал и тој може да биде нишка за идниот развој на Македонија, а до негово максимално искористување може да...

Во Битола се одржа петтата јавна трибина за дигитализацијата

Петтата по ред јавна трибина посветена на дигитализацијата денеска се одржа во Битола. На трибината говореа министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски...

Дигитализација на архивските материјали ни е стратегиска цел

Дигитализацијата мора да биде во чекор со времето, тоа е тренд во архивската дејност во европските и во светските архиви. Тоа е стратегиска цел...