Ознака: дивоградби

Не се знае колку дивоградби ќе се уриваат во Охрид

Општина Охрид денес ја заврши постапката во избирањето на фирма која ќе биде задолжена да ги урне дивоградбите кои се одредени за уривање. Сепак,...

Охридските советници денес одлучуваат за дивоградбите

Советниците од Охрид денес треба да одлучат дали и кога ќе се уриваат дивоградбите што го загрозуваат статусот за заштита од УНЕСКО. Екологистите, пак, препорачуваат...

Потенцијалот за општествен напредок е загрижувачки низок

Многугодишна хронична слабост и институционална ерозија По констатирањето на многугодишната хронична немоќ на државата и дијагностицирањето на нефункционалноста и неефикасноста на институциите, во едно свесно...

Охрид проблемот со дивоградбите ќе гo решава заедно со Владата

Општина Охрид соопшти дека досега нема испратено официјално барање до Владата во врска со изземање или отстапување на ингеренции во одредена сфера од работењето...

Секоја власт со свои дивоградби

Иако декларативно постојано се вели дека никој не смее да биде над законите, случајот со дивоградбите во Охрид, но и редица други слични примери...

За дивоградбите во Чаир се шепоти, но не се дискутира

Надлежните од општините не се расположени да зборуваат за дивоградбите на нивните територии. Иако ги прашавме дали имаат некаква евиденција колку дивоградби регистрирале, не...

ССК: Легализирањето дивоградби е амнестирање на кривично дело

Дивоградбите се кривично дело, а нивното легализирање значи амнестија, реагираа вчера од Градежната комора при Сојузот на стопански комори (ССК). Оттаму истакнуваат дека нелегалното градење...

ССК: Легализирањето на дивоградбите е амнестирање на кривично дело

Дивоградбите се кривично дело, а нивното легализирање значи амнестија, реагира денеска Градежната комора од Сојузот на стопански комори (ССК). Според Комората, бесправното нелегално градење не...

Ципрас: Не може повеќе да се толерира неконтролираното градење

Болката за загубените животи носи одговорност да преземеме дејства за никогаш повеќе да не доживееме таква трагедија, изјави грчкиот премиер Алекс Ципрас по завршувањето...

Почнува уривањето на дивоградби во Грција

Со уривање на 61 дивоградби, кои се сметаат за опасни за јавната безбедност, грчката Влада започнува со „битката“ против нелегално изградените објекти. Како што јави...