Ознака: дивоградби

Градоначалникот на Охрид бара поддршка за уривање на дивоградбите на охридското...

Процесот на рушење на дивоградби во Охрид ќе трае и можеби ќе треба да го продолжи некој друг градоначалник после мене, вели првиот човек...

Дивоизградените платформи што беа отстранети се враќаат во Охридско Езеро

Една од платформите поставена во Охридско Езеро, која беше отстранета кон крајот на септември минатата година, односно по летната сезона во Охрид, а е...

Поднесени три кривични пријави за дивоградби во Струга

Струшката полиција поднесе кривични пријави против три лица, двајца стружани и еден охриѓанец, кои на тоа подрачје граделе без соодветни одобренија. Во првиот случај поднесена...

Време е за нов устав на „Република Северна Македонија“: премногу дивоградби...

Денес веќе не гледам причина зошто да не зачекориме храбро напред. Со вакви политичари визионери мора да напишеме нов устав на „Република Северна Македонија“....

И новата легализација на дивоградбите ќе ги урива стандардите?

Со досегашните законски решенија за легализација на дивоградбите во земјава, во принцип, се третираше единствено урбанистичкиот аспект, но не и конструктивниот, архитектонскиот, енергетскиот и...

Инициран нов закон за решавање на правниот статус на дивоградбите

На денешната седница, Владата ја усвои потребата од донесување на нов Закон за утврдување на правен статус на бесправни објекти и го задолжи Министерството...

Две лица од Охрид и Струга заработија кривични поради дивоградби

Против две лица од Струга и Охрид поднесени се кривични пријави  за бесправно градење. Во првиот случај, кривична е поднесена против 58-годишник од Струга, кој како...

Почна уривањето на дивоградбите во Охрид

Општина Охрид ја започна најавената акција за уривање на дивоизградени објекти на подрачјето на општината, во согласност со законските процедури и Акцискиот план за...

Привршуваат подготовките за рушење на охридските дивоградби

За поефикасна координација на акцијата за уривање на охридските дивоградби денеска се одржа средба на градоначалнкот Константин Георгиески со министерот за внатрешни работи, Оливер...

Не се знае колку дивоградби ќе се уриваат во Охрид

Општина Охрид денес ја заврши постапката во избирањето на фирма која ќе биде задолжена да ги урне дивоградбите кои се одредени за уривање. Сепак,...