Ознака: Диана М. Младеновска

Тајна расправа, јавен срам

Што и да се крие во извештајот не може да биде поголемо од срамот на кој генераторите на оваа, засега, сѐ уште само афера...

(Пре)кардашијанките од нашето маало

А политиката е чудна ѕверка. Таа одамна не тежнее ниту кон моралот, ниту кон правдата, а особено не кон правичноста. Нели одамна констатиравме дека...

Минатото е нашата сегашност

Од неодамнешните „напади“ на руските комичари врз премиерот Зоран Заев не слушнавме ништо повеќе од она што тој и така го раскажува при своите...

Погледи цврсти и лепливи прсти

А лажното чувството на сигурност лесно ги совладува политичарите. Особено додека сѐ уште им се аплаудира, додека медиумите им посветуваат многу внимание, додека известуваат...

Про­фе­си­о­нал­ни ре­жим­ски заробеници

Со долж­на по­чит кон на­ви­сти­на ма­ло­број­ни­те иск­лу­чо­ци, оп­штес­тве­ни­от ам­би­ент во зем­ја­ва на­про­сто буи од ор­га­низ­ми, кои мо­жат да пре­жи­ву­ва­ат са­мо до­кол­ку се под ди­рект­на...

Игри со граници

Настрана речиси мазохистичката склоност на балканските народи да ги толерираат, па дури и со сите расположиви средства да ги штитат криминалците во сопствените редови,...

Вербалниот деликт на премиерот

Тој како да заборави дека веќе извесно време не е лидер на опозицијата и дека не може да си дозволи такви вербални егзибиции. По...

Реформи што ги изедоа скакулци

Реформи во јавната администрација најавуваа сите досегашни влади. Повозрасните веројатно ќе се сетат колку комунистичките власти во некогашната држава го милуваа овој збор. Но...

„Бомбите“ на Заев да ти биле гумени бонбончиња

Правниците би требало конечно да го објаснат тоа, но накратко, со лаички јазик кажано, ако некој е осуден или му се суди врз основа...

До забраната и по неа

Во времето кога се отвораат дури и папските тајни архиви, токсичната судска практика, која произлезе од тоа што на судовите во земјава долго време...