Ознака: Диана М. Младеновска

Коруптив – единствениот преживеан падеж во македонскиот јазик

Патот низ заплетканите бирократски ходници и, по сѐ изгледа, смислено усложнетите процедури, обично завршува не кога ќе се исполнат сите законски предвидени услови, туку...

Колку големо треба да е извинувањето до обичните, мали луѓе

Дали ќе запрат системското насилство, селективната правда, дивеењето и грабежот на јавните пари? Дали граѓаните, како индивидуи и како колективитети изложени на секакви видови...

Алчноста е еден од смртните гревови, но не е кривично дело

Алчноста, лакомоста, ламтежот, дрчноста, среброљубјето, ненаситноста и како сѐ уште не е дефинирана оваа карактерна особина во психологијата, или еден од смртните гревови во...

Политичката привлечност на фискалната илузија

Се зборуваше за фризурите, за облеката, за чантите, за музичкиот вкус, за приватниот денски и ноќен живот на „грациите“. Дури се снимаа и репортажи...

Колку тежи еден збор

Многубројните канали за комуникација, пред сѐ социјалните мрежи, кои од страна на политичките фактори се користат пред сѐ за потврда на нивната „транспарентност“, а...

Секс, данок и политика

Веќе иритантната површност и недоследност, со кои се води државата, говорат во прилог на второто, иако ниту за првото нема оправдување, зашто во тој...

Изгорена земја

Огнот не ги познава границите на катастарските парцели, а чадот дури не може ниту да се запре, ниту да се контролира неговото движење што,...

Оптимизмот можел да се вежба, како мускул

Какви програми и мерки, во кампањата, која веќе започна, планираат партиите да им понудат на гласачите овој пат, покрај толку акумулирани проблеми и неодговорени...

Црвената линија што не смееше да се премине

Времето и околностите ги менуваат, ги бришат и исцртуваат нови црвени линии кога тие се врзуваат за некои конкретни ситуации и решенија, а не...

Добра или лоша вест од Брисел

И како што и претходно беше јасно дека ЕУ глуми оти сака да ги прими новите држави, а нивните влади глумат дека ги спроведуваат...