Ознака: деца

Беспарицата не може да биде оправдување за продавање деца

Трговијата со луѓе честопати може да биде дел од поголем синџир криминални дела, како што се проституција, работна експлоатација, па и илегална миграција. Она...

Родителите мораат да ги отпишат децата од градинка ако не се...

Одлуката е донесена на Советот на општината на 20 април 2022 година. Сега уште еднаш, еден месец однапред, им се соопштува на родителите што...

Необјаснети случаи на воспаление на црниот дроб кај деца во Велика...

Здравствените власти во Велика Британија истражуваат десетици необјаснети случаи на акутен хепатитис и воспаление на црниот дроб. Случаите се претежно кај деца. Слични случаи на...

Словенија подготвена да прими деца од Украина

Од 18.500 Украинци кои влегле во Словенија од почетокот на конфликтот, четвртина останале во земјата. Досега статус на привремена заштита добиле 1.225 лица, а се...

МТСП: Денес во градинките згрижени за 30 проценти повеќе деца од...

Од вкупно 75 јавни установи за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст, во 25 предучилишни установи за деца денеска воопшто не се...

Нова сликовница на Светскиот ден на литературата за деца

На Светскиот ден на литературата за деца, 2 април, македонската публика стана побогата со сликовницата „Љубовта спасува животи“, едно од најпознатите дела на реномираниот...

Украина соопшти дека 135 деца се убиени од почетокот на војната

Украинското обвинителство соопшти дека 135 деца се убиени, а 184 се ранети од почетокот на руската инвазија на Украина. Во ажурираните податоци за неодамнешните жртви,...

Најмалку 79 деца загинаа од почетокот на војната во Украина

Канцеларијата на главниот украински обвинител денеска соопшти дека од почетокот на воениот конфликт загинале најмалку 79 деца. Поголемиот број деца жртви се од регионот на...

Кога гледате вести со децата, помислувате ли како им влијаат?

Децата имаат право да знаат што се случува, но вестите што тие ги слушаат или гледаат мора да бидат приспособени и објаснети на начин...

Спасени 146 деца низ светот во операција насочена против злоупотребата...

Европол поддржа меѓународна истрага за десетици илјади профили што поседувале и споделувале материјали за сексуална злоупотреба на деца на интернет. Истрагата беше иницирана во 2019...