10.8 C
Skopje
28.10.2021 - 20:37

Ознака: депресија

Храна што доведува до депресија

Сите ја знаеме изреката „вие сте она што го јадете“. Според најновата студија, ова се однесува не само на телото туку и на психата....

Раздразливост, нервоза и депресија ја нападнаa младината

Психолошките проблеми на адолесцентите во Европа во пораст Светската здравствена организација (СЗО) објави извештај што се заснова на резултати од една обемна студија, која ќе...

Шпанија: Секое шесто дете е депресивно за време на пандемија

Секое шесто дете во Шпанија се чувствува депресивно за време на епидемијата на коронавирус, при што повеќе погодени се оние од посиромашните семејства, објави...

Македонската економија помеѓу рецесија и депресија

Експертите од ММФ очекуваат делумно закрепнување на светската економија дури идната година, при што поаѓаат од претпоставката дека здравствената криза ќе згасне, што ќе...

Паметните телефони предизвикуваат деменција и депресија

Јапонските лекари откриле дека претераното користење на паметните телефони и на персоналните компјутери штетно влијае врз луѓето. Во најризичната група се луѓето од 30...

Дали социјалните медиуми предизвикуваат депресија

Денешниот живот не може да се замисли без новите технолошки достигнувања, а особено без интернет, компјутери, таблети, паметни телефони. Сите тие служат за информирање,...

Зошто стресот не предизвикува секогаш анксиозност и депресија

Многу често зборуваме дека сме под стрес. Тој всушност е неодминлив во нашето секојдневно живеење. Скоро да не постојат моменти кога не сме под...

Нарцисите доживуваат помалку стрес и депресија

Иако нарцизмот генерално се смета како социјално негативна особина, таа не секогаш е социјално токсична. Или, што е подобро, нарцизмот треба да се разгледува...

Џастин Бибер се повлекува од сцената поради психички проблеми

Џастин Бибер соопшти дека накусо се повлекува од сцената поради психички проблеми, но и за да му посвети повеќе време на бракот. Тој призна дека...

Како да се справиме со растројствата и депресијата

Само во првите девет месеци од изминатата 2018 година, на територијата на Македонија, се случиле 97 самоубиства и 122 обиди за самоубиство. Ова го...