Ознака: денар

„Фич“: Стабилноста на денарот овозможува одржување на макроекономската и финансиската стабилност

Кредитната рејтинг агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава ББ+. Во извештајот се наведува дека ваквата оцена е поткрепена со кредибилните и конзистентни...

Ковачевски: Денарот останува еден од клучните столбови на македонската економија

Народната банка на Република Северна Македонија е институција чијшто кредибилитет и интегритет постојано се потврдуваа во текот на изминатите 30 години. Денарот е и...

Денарот ќе биде сидрото на стабилноста на нашата економија, порача Ангеловска-Бежоска

Денарот ќе биде „сидрото на стабилноста на нашата економија“, порачува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во писменото обраќање по повод 30 години од...

Триесет години монетарна самостојност, денарот останува стабилен

Република Македонија воведува сопствена парична единица што ќе го носи името денар и еве задоволство ми е да видите како тие парични единици се...

Денарот и финансискиот систем ќе останат стабилни, уверуваат монетарните власти

Монетарните и фискалните власти се координираат и внимателно ги следат меѓународните случувања и нивните потенцијални ефекти врз домашната економија и подготвени се соодветно да...

Бесими: Денарот е стабилен, така и ќе остане

Во однос на инфлацијата, тој рече дека во наредниот период и во наредната година таа е во рамките на предвидувањата и е повисока од...

„Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Македонија: Денарот останува стабилен

Денарот останува стабилен – фиксниот курс е клучно сидро на стабилноста на македонската економија. Девизните резерви достигнаа 3,7 милијарди евра во септември и со...

НБРМ: Денарот е и ќе остане стабилен

Девизниот курс на денарот е стабилен и нема промени во неговото ниво, велат од НБРМ. - Во повеќе наврати истакнавме дека располагаме со низа инструменти...

Флуктуирачки или фиксен курс, прашање е сега

Креаторите на економските политики ќе бидат пред сериозен предизвик Во денешното променливо и динамично опкружување, еднаш избран режим на денарскиот курс во однос на еврото...

Ангеловска: Нема да има корекции во курсот на денарот

Сите мора да имаат ист третман, особено при плаќањето на јавните давачки, посочува министерката за финансии Нина Ангеловска, која најави дека ќе презема мерки...