16.8 C
Skopje
19.10.2021 - 13:15

Ознака: дела

Ќе бидете многу наивни ако им верувате на нашите зборови,...

Можеме постојано да ѝ наоѓаме мани и недостатоци на нашата држава (како што некои милуваат да ја нарекуваат Македонија) и можеме постојано да ја...

Токио ги претвори јавните тоалети во уметнички дела

По повод Олимписките игри, 16 уметници, дизајнери и архитекти добија задача да редизајнираат 17 јавни тоалети во елегантниот кварт Шибуја во Токио, што резултира...

Промоција на дела на „Словокулт“

Во Младинскиот културен центар, утре, од 17.30 до 20.30 часот, ќе бидaт промовирани фестивалската антологија „Словокулт: литература“ и едицијата „Словокулт: словотека“, во издание на...

Дела, не зборови!

Каков апсурд! Искажувањата дека е дозволено да се дадат информации за етничката, верската и јазичната припадност не само што се во спротивност со Законот...

На листата се „Госпоѓиците од Авињон“, „Фонтана“, „Кемпбел супа“…

Најконтроверзните дела на 20 век Дваесеттиот век донесе радикални начини на изразување. Од модерна уметност и фовизам, до кубизам и дада, ова се уметничките дела...

Во шокантниот поход на толпата на Трамп се уништени низа вредни...

Започна првиот преглед на штетите на уметничките дела и архитектурата на Капитол Таа прва среда во новата 2021 година светот го обиколија шокантни снимки на...

Дела од Андреевски и од Иванов-Балтон во САД

Слики на македонските уметници Сергеј Андреевски и Никола Иванов-Балтон се изложени во галеријата „Вилма В. Даниелс“ во Вилмингтон, САД, во рамките на ретроспективна поставка...

Толстоj jа нарекол „Воjна и мир“ – вербално ѓубре

Интригантни факти за култните книжевни дела Речиси со секоја книга задолжително се надоврзуваат интригантни факти што авторот ретко ги споделува. Во прилог се неколку култни...

Александар Русјаков, собрани дела и злодела

Бегам од политиката. Немам веќе што да барам таму. Неподносливо е. Сакам да сум идиот според дефиницијата на Аристотел. Сакам да сум идиот и...

ДНК – клуч за откривање сторители на криминални дела

Полицијата во базата на податоци може да стави примероци од ДНК од разни сторители, исчезнати личности и неидентификувани човечки останки и податоците за истите...