Ознака: ДДВ

Заев: За четири месеци 70 милиони евра поголема наплата само од...

Претседателот на владата, Зоран Заев, денеска во Собранието одговараше на пратенички прашања. Меѓу другото, тој ги бранеше економските мерки, нагласувајќи дека владата ќе продолжи...

Ангеловска: Со укинување на сметкопотврдата се поедноставуваат процедурите

Поедноставување на процедурите во деловното окружување, намалување на административниот товар, како и заштеда на хартија, простор и време, се придобивките од укинување на сметкопотврдата...

Се зголемува прагот за задолжителна регистрација за ДДВ на 2.000.000 денари

Зголемување на прагот за задолжителна регистрација за целите на данокот на додадена вредност од 1.000.000 денари на 2.000.000 денари предвидуваат измените на Законот за данокот...

Граѓаните скенирале 20 милиони фискални сметки

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, оцени дека мерката „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена - влијае...

Досега се скенирани околу 20 милиони фискални сметки

Директорката на Упрвата за јавни приходи, Сања Лукаревска денеска на прес-конференција оцени дека мерката „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е...

Државата ќе им помага на општините да ги решат инфраструктурните проблеми

Договори за реализирање капитални инфраструктурни проекти со средства од програмата за рурален развој потпишаа вчера во Владата градоначалниците на 11 општини, а во согласност...

Намалено ДДВ кај одредени лекови и кај топлинската енергија

Владата денеска усвои предлог-одлука со која се намалуваат цените на одреден број на лекови, вклучувајќи и лекови за ветеринарна медицина и се пропишува повластена...

Над 200 милиони евра поврат на ДДВ

Над 14,5 милијарди денари или 236,4 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ...

МФ: Фирмите добија 196 милиони евра поврат на ДДВ во првото...

Преку 12 милијарди денари или 196 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ...

Треба да се потрошат 26.600 денари за поврат на ДДВ од...

За поврат од ДДВ од 600 денари месечно, едно лице треба да оствари промет од 26.600 денари, доколку сите сметки се со 18 проценти...