Ознака: двојазичност

Вандалското лице на двојазичноста

Екипа на „Нова Македонија“, во текот на празниците, направи обиколка на западниот дел од земјата и лично се увери дека голем дел од сообраќајните...

Во длабок офсајд и рамковниот и двојазичноста

Најновите статистички податоци за негативна стапка на прираст на населението покажуваат драматичен отклон од тежиштето врз кое се градела државната политика во претходните декади....

Македонија како да се губи во преводот

Неодамнешниот случај во Велес илустративно го отвора прашањето како ќе се применува Законот за употреба на јазиците во практиката, каде што не постојат реални...

Владата на испит по двојазичност пред Венецијанската комисија

Писмото на Владата со барање мислење од Венецијанската комисија за потребата за носење на Законот за употреба на јазиците поради усогласување со европската регулатива...

Експертите категорични: Прво попис, па двојазичност

Законот за употреба на јазиците не смее да се употребува сѐ додека не биде направен попис. Така е тоа кога во закон ќе ставиш...

Двојазичноста влегува и во скопската зоолошка градина

Откако многу училишта и улици беа преименувани на албански јазик и откако беа испишани информативни табли и на албански јазик во јавното сообраќајно претпријатие,...

Речиси една третина од општините и досега беа двојазични

Според 14-то поглавје од Законот за локална самоуправа, односно членот 89, во општините во Македонија, службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо....