21.5 C
Skopje
23.8.2019 - 4:51

Ознака: данок

МФ: Фирмите добија 196 милиони евра поврат на ДДВ во првото...

Преку 12 милијарди денари или 196 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ...

Трипати мери еднаш сечи

Примерот со грешките на градската администрација во решенијата за данок на имот треба да претставува опомена, што ќе повика на будност од страна на...

Двојно повисоки сметки за данок ги распаметија граѓаните

Граѓаните на Скопје се на мака и чекаат во редови пред градските бараки за да ги исправат погрешните пресметки во решенијата за данок на...

Електронското пријавување данок и понатаму ги збунува граѓаните

Од Управата за јавни приходи уверуваат дека во текот на месец април сите граѓани, кои се регистрирале во системот во предвидениот рок, ќе добијат...

Сивата економија ќе се намали со дисциплинирањето на даночните обврзници

Управата за јавни приходи во 2018 година спроведе 7.148 контроли за фискализација, од кои кај 826 беа утврдени неправилности, и тоа во најголем дел...

Користењето социјални мрежи во Уганда ќе ве чини три денари дневно

Милиони луѓе во Уганда престанаа да употребуваат Интернет поради новонаметнати даноци за користење на социјалните мрежи, пренесува „Гардијан“. Дневните давачки се определени за 60 платформи...

Oфшор-компаниите во Европа и во светот

Офшор-компаниите не се нелегални или непроѕирни, како што понекогаш се добива впечаток во одредени написи, повеќето офшор-фирми имаат вистинска економска активност или се специјално...

УЈП разви модул за автоматски поврат на даноци

За редовен и автоматски поврат на ДДВ кон фирмите и пребивање на претплата на даноци кон сите даночни обврзници, Управата за јавни приходи направи...

Германија ќе воведува верски данок за муслиманските верници

Политичарите на владејачката демохристијанска-социјалдемократска коалиција се заложија за воведување верски данок во Германија и за муслиманските верници. Со тоа ќе се овозможи понезависно финансирање на...

Од 1 јануари се воведува прогресивно оданочување

Собранието попладнево го донесе Законот за данок на личен доход со кој од 1 јануари 2019 година се напушта концептот на рамен данок и...