Ознака: Давче Насевски

Надвор од Европа

Советот на Европа одлучи: октомври е новиот јуни за Македонија, додека десеттата препорака на Европската комисија за почеток на преговорите добива колекционерски карактер без...

Меѓу шокот и анабиозата

Светот е повторно на крстопат, но не меѓу војна и мир, туку помеѓу војна и повеќе војна. Заострувањата на односите на САД со Венецуела...

Уште едно колаче во ѕидот

Во саботната вечер, додека ечеше евровизиската треска на градење мостови, имав необична визија: мојата земја тонеше во длабок сон како Трнорушка, а над неа...

На буквата… буквата… М

Кога бевме деца постоеше една популарна ментална вежба позната како брза географија. Почнуваше со „на буквата... буквата...“. Избиравме буква и се натпреварувавме кој побрзо...

Воздржаност од (и)зборот

Големата воздржаност од гласање за време на првиот претседателски круг ја фрли во сенка воздржаноста од мрсна храна на православните верници за време на...

Аномалија на кантарот

Сцена од пазарче: еден постар господин ги враќа компирите што ги купил неодамна, со образложение дека нивната тежина е полесна од платеното, односно фалат...

Каменот на сопнување

Во оваа асиметрична, условно речено „бартер“ трговија, триумфира(ше) шпекулативното над вистинитото, политичкиот опортунизам над правната регулатива, штитеникот на силата над обессилениот, инстант дисконтната распродажба...

Сепак се врти

Горат суви треви и нискостеблести шуми. Горат ожнеани стрништа и страници неиспишани книги. Горат научни сеидби и страници испишани со македонска историографија. Горат национални...

Најтемно е пред разденување

„На училиште учителката честопати нè прашуваше што ќе бидете кога ќе пораснете, што ќе бидете кога ќе се разотидете оттука, кога ќе станете мажи....

Нашата приказна

Не би знаел со сигурност да речам - дали оваа наша приказна ја губиме или таа нè губи нас, но знам дека во стварноста,...