-1.6 C
Skopje
26.1.2020 - 3:22

Ознака: Давче Насевски

(Не) ги следевме знаците

Но станува интересно - не се топат само сантите мраз на половите. Се стопуваат и причините за марширање. Во Париз се претопија протестите за...

Боите на зависноста

Прославата на Денот на независноста под мотото „Боите на независноста“ ја потврдува практиката дека ритуалот неретко ја надживува причината. Во многу прослави, ритуалот продолжува да...

Циркусот (не) заминува

Којзнае што сè е способен да стори еден народ ако се разбуди и разбере дека сè е „само фол и евтин трик“, дека овој...

Рацинова

Со колку неподнослива леснотија дозволивме да се истури она малку суштина што нè поврзува и определува пред сè како луѓе, а потоа како народ...

Бал­кан­ска шах-таб­ла

Без лу­те­ње, но се чи­ни бес­пре­кор­но ја играв­ме „Не лу­ти се чо­ве­че“. Мо­же­би ед­наш ќе раз­бе­ре­ме де­ка сме фр­ле­ни со­се коц­ка­та, а за суд­би­на­та...

Парада на тишината

Пред една недела, маршот на гордоста и парадата на гордоста се разминаа во главниот град, решително и навидум со големи чекори. Додека нивните поворки...

Надвор од Европа

Советот на Европа одлучи: октомври е новиот јуни за Македонија, додека десеттата препорака на Европската комисија за почеток на преговорите добива колекционерски карактер без...

Меѓу шокот и анабиозата

Светот е повторно на крстопат, но не меѓу војна и мир, туку помеѓу војна и повеќе војна. Заострувањата на односите на САД со Венецуела...

Уште едно колаче во ѕидот

Во саботната вечер, додека ечеше евровизиската треска на градење мостови, имав необична визија: мојата земја тонеше во длабок сон како Трнорушка, а над неа...

На буквата… буквата… М

Кога бевме деца постоеше една популарна ментална вежба позната како брза географија. Почнуваше со „на буквата... буквата...“. Избиравме буква и се натпреварувавме кој побрзо...