Ознака: грчки

Моштите на Свети Климент биле украдени од грчки монаси!

Во писмото, пишувано во Охрид на 25 февруари 1846 година, упатено до Виктор Иванович Григорович, професор на Казанскиот универзитет, кој пролетта во 1845 година...

Грчки корона-хакери ги заразија македонските институции

Упадот на грчки хакери за време на пандемија на коронавирусот во страниците на министерствата за финансии и за економија ја наметнува дилемата за безбедноста...

Колосални грчки грешки

Распадот на Југославија целосно ја промени геополитичката слика на Балканот. Отворени се процеси од фундаментален карактер кои сѐ уште не се завршени. Спротивно на...

Грчкиот „Екатимерини“ пишува за нашиот МСУ

Гиота Мирциоти пишува за Музејот на современата уметност во Скопје во својот текст за еден од најтиражните грчки весници „Екатимерини“. Во текстот таа се...

Јавно признание на грчкиот иредентизам

Грчката реторика со „траги на признание“ за иредентизам во сопствените позиции спрема Република Македонија, можеби не е пресвртна за процесот за спроведување на спогодбата...

Заминаа грчките текстилни компании од Битола

Во Основниот суд во Битола е поведена стечајна постапка за грчката текстилна компанија „Саитис“, која произведуваше уникатна модна конфекција. Таа е една од последните...

Анулиран грчкиот геноцид врз Македонците

Поранешниот дипломат Ристо Никовски во пообемен текст за „Нова Македонија“ се осврнува потемелно на договорот за надминување на разликата за името со Грција. Неговите...

Српски и грчки бендови гости на „Рок-фест“

Во натпреварувачкиот дел ќе свират пет состави и тоа скопските „Фикшн“, „Антиарт“, „Метаноја“, „Конспираси“ како и битолскиот рок-состав „Саунд вејв“. Како гости на финалето,...