Ознака: граѓани

Пендаровски: Реформите се потребни за да ја вратиме довербата на граѓаните

Функционалната правна држава е основен услов за опстанок на поредокот и неговиот одржлив развој. Реформите во сферата на владеењето на правото и правната држава...

Пад на кредитирањето на граѓаните и компаниите

Намалениот интерес за кредити и кај граѓаните и кај компаниите, веројатно, се должи на политичката ситуација, на постојаната полукризна состојба, велат упатените Тренд на опаѓање...

Во Мостар им се кршат изборните права на граѓаните

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда со која се утврди дека има дискриминација кон граѓаните, затоа што во Мостар од 2008 година не...

Граѓаните прашуваат кога датум за чист воздух, а НВО до кога...

На мрежата на невладината организација „О2 иницијатива“ некои граѓани повикуваат на масовно организирање и на блокади, штрајкови пред институциите на државата, како и на...

Општината Ѓорче Петров со проект за помош на социјално загрозените

Општината Ѓорче Петров го почна проектот насловен „Социјална патролна служба“. Идејата е најнапред да се утврдат, а потоа и да им се помага на...

Внимавајте на улица – се снима?

Граѓаните се вознемирени не само затоа што мислат дека некој ги снима додека прават сообраќаен прекршок, туку и поради тоа што снимањето со камери...

Градежната бучава им го одзема мирот на граѓаните

Граничните вредности за дозволено ниво на бучава во станбен простор изнесува 35 децибели. Доколку има надминување на оваа вредност, граѓаните можат да пријават во...

Корупцијата „поскапа“ од здравствената заштита на граѓаните

Трошокот предизвикан од корупцијата во Хрватска изнесува 13,5 отсто од БДП, или 8,5 милијарди евра, што е за два и пол пати поголем од...

Стана практика да се гради врз зеленило, а сакаме почист воздух

И во последниот случај пред детската градинка „Бубамара“ во Ново Лисиче, врз дел од паркот ќе се гради паркинг. Од невладините организации велат дека...

Шефицата на Хонгконг разговараше со граѓаните со цел да стави крај...

Шефицата на владата на Хонгконг, Кери Лам, се состана со над 130 граѓани на стадионот во полуавтономната територија, за да разговара во врска со...