Ознака: град

Хоризонталната сигнализација е клучна алка за сигурноста низ улиците

Немањето хоризонтална сигнализација на сообраќајниците во градот претставува еден од најголемите проблеми на локално ниво. Навидум, тоа не изгледа како некое проблематично прашање, но,...

Предложени повеќе проекти и иницијативи на четвртата седница на Градскиот екосовет

Неодамна во просториите на Град Скопје се одржа четвртата седница на Градскиот екосовет, на која присутните членови дискутираа за повеќе теми од области што...

Големата пролетна акција на Град Скопје и градските претпријатија од...

Големата пролетна работна акција на Град Скопје и на јавните градски претпријатија од завчера се спроведува на подрачјето на општината Бутел. Во координација со...

Кој ги задушува Скопје и неговите граѓани

Скопскиот Регион е единствениот од сите осум статистички региони каде што во последните 20 години има раст на населението, и тоа од 4,99 отсто,...

Познато кој, колку и како загадува во главниот град

Најголем загадувач е греењето на дрва во домаќинствата во зимските периоди, додека, пак, во летните и пролетните месеци, најголеми загадувачи се запалените огнови на...

Кинескиот град Ксијан во карантин – во продавница на секои два...

Зголемување на бројот на новозаразени со коронавирус е потврдено во кинескиот град Ксијан, а локалните компании ги намалија деловните активности, бидејќи трет ден по...

Ќе се гради пловечки град во Јужна Кореја

Пред повеќе од две години, група градежници, инженери и архитекти се собраа на тркалезната маса на Обединетите нации за да разговараат за многу амбициозен...

„Смарт“ град: за кого и од кого?

„Зборот пес не лае“ (Жерар Женет) Еве сум пак, драги мои. Со нов серијал, под наслов „Празни зборови“. Ќе ме интересираат оние зборови што некогаш...

Копенхаген прогласен за најбезбеден град во светот

Копенхаген е најбезбедниот град во светот, според индексот објавен од лондонската Economist Intelligence Unit, во која рангирани се 60 меѓународни дестинации врз основа на...

Сан Франциско е избран за најдобар град

Објавена листата за 2021 година Меѓународниот медиумски бренд ја искористи својата мрежа на уредници од целиот свет, а анкетира и околу 27.000 лица, за да...