13.4 C
Skopje
23.4.2019 - 20:24

Ознака: градови

Мадрид: Протести против зголеменото доселување во големите градови

Илјадници Шпанци се собраа денеска на улиците на Мадрид со барање до Владата да преземе чекори за запирање на депопулацијата на руралните области. Маршот е...

Најмирни градови во светот

Лондонска меѓународна компанија-синџир пералници Зипџет спроведе своја анкета за тоа во кои градови луѓето живеат најмалку стресен живот. Во топ 20 листата доминираат германските...

Париз, Хонг Конг и Сингапур се најскапи градови во светот

Најскапи градови во светот се Париз, Хонг Конг и Сингапур, кои на листата на весникот „Економист“ го делат првото место. Според трошоците за живеење во...

Се труеме поради корумпирани и подмитени инспектори?

Скопје повторно е на листата на најзагадени градови на светот, а штетните ПМ-честички во воздухот беа присутни осум пати над дозволените граници. Во општината...

Што содржи нечистиот воздух во загадените градови

Воздухот во градовите содржи: честици (заедно со покрупни и поситни честици, таканаречени пи-ем или ПМ) и гасови (јаглерод диоксид, јаглерод моноксид, сулфурен двооксид, азотни...

Балканските градови се гушат во смог, решенија нема

Со доаѓањето на зимата, градовите на Западен Балкан се гушат во смог поради издувните гасови во добар дел од старите автомобили и илјадниците оџаци,...

Десет најубави мали европски градови

Доколку сакате фотогенични градови во кои имате што да видите, а не сакате премногу туристи, тогаш задолжително посетете барем некои од овие мали европски...

Бизнис Инсајдер: Топ-листа на градови во кои најдобро ќе заработите

Дојче Банк го објави годинешниот извештај во кој се споредуваат трошоците за живот во најголемите градови во светот и се анализира животниот стандард. Врз...

Во градовите во 2050 година ќе живее 68 отсто од светската...

До 2050 година, 68 отсто од светската популација ќе живее во градови во однос на 55 проценти денес, покажа истражувањето на ОН, кое предвидува...

Остинати огништа по села и градови

Во спогодбата потпишана на 27 ноември 1919 година, во чл. 56, беше предвидено да се направи доброволна размена на населението меѓу Бугарија и Грција....