Ознака: Горан Стефановски

„Љубовни пози на историјата“ на Горан Стефановски одиграна во Никшиќ

Театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп со претставата „Figurae, veneris, historiae“ („Љубовни пози на историјата“) од Горан Стефановски, во режија на Наташа Поплавска, учествуваше на...

Последното обраќање на Горан Стефановски за „Идадија“

„...Блузот и кафеаната ’Идадија’ ни укажуваа на фактот дека светот е голем, убав и суров, маалски универзитет - таму се држеа лекции што не...

Кога силувачот ти вели дека силувањето е ѕверски чин

Бернардо Бертолучи, Мите Грозданов, Горан Стефановски... Тројцата заминаа оваа недела во вечноста. Бог да ги прости! Ми се враќаат случките од животот, штиците што...

Балканот се простува од Стефановски

Речиси сите влијателни медиуми во регионот на поранешна Југославија ја објавија веста за смртта на македонскиот великан, драмскиот писател Горан Стефановски. За големината и...

Денеска, во Истра, Горан Стефановски требаше да зборува за македонската литература

Пулскиот саем на книгата изразува длабоко сочувство до семејството и пријателите, но и до сите култури во кои Стефановски беше важен, почнувајќи од македонската...

Претставата „Љубовни пози на историјата“ на фестивалот на актери во Никшиќ

Театарот „Војдан Чернодрински“ со претставата „Figurae, veneris, historiae“ („Љубовни пози на историјата“) од Горан Стефановски, во режија на Наташа Поплавска, вечерва настапува на 15...

Поранешна Југославија се простува од Стефановски

Речиси сите влијателни медиуми во регионот на поранешна СФР Југославија ја објавија веста за смртта на македонскиот великан, драмскиот писател Горан Стефановски. „Горан Стефановски, голем...

Докторски семинар на Плевнеш во Сорбона посветен на Горан Стефановски

Во Амфитеатарот на ИНАЛКО, Сорбона во Париз, утре на 29 ноември ректорот на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Јордан Плевнеш ќе го одржи традиционалниот докторски...

Почина Горан Стефановски

Почина Горан Стефановски, еден од најпознатите македонски драмски автори. Стефановски почина на возраст од 66 години, по кратко, но тешко боледување. Последните години од...

Горан Стефановски: Ние всушност ја имавме ЕУ, така и се однесувавме

Импресивно предавање на нашиот драматург во Белград Живеев во Скопје со жена Англичанка сосема нормално. Спиејќи во Скопје, бевме граѓани на светот. Се чувствувавме суверено....