Ознака: Голема Богородица

Голема Богородица ги најавува славите

Со Голема Богородица практично почнуваат есенско-зимските слави, кои траат до почетокот на февруари, а месечно има и по неколку такви денови, во кои традиционално...

28 август неработен за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека согласно законот за празниците на Македонија („Службен весник на РМ“, бр.21/98 и 18/07), 28 август (сабота),...

Верниците го одбележаа големиот празник придржувајќи се кон превентивните мерки

  Голем број верници ја посетија црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје за да запалат свеќа по повод христијанскиот празник Успение на Пресвета Богородица,...

Денес е успение на Пресвета Богородица

Голема Богородица (Успение на Пресвета Богородица) е значаен христијански празник посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос. Христијаните веруваат дека, како и...

Евангелие по лидерот

Логично е од ваков празник да испратиш порака во духот на христијанството, а злоупотреба за лични цели е кога од дворот на црквата, небаре...

Политичарите агитираат и во верските храмови

Дилемата што се наметнува е зошто политичарите, државните и партиските функционери ги користат овие настани од верски карактер за политичка пропаганда, колку нивното присуство...