Ознака: година

Во разработка неколку сценарија за новата академска година

Наставата во новата академска година, која треба да започне од 1 односно од 15 октомври, неизвесно е дали ќе се одвива онлајн, како во...

Неизвесна година за студентите

Откако властите најавија дека наскоро ќе се отворат градинките и дека основците и средношколците ќе ја заокружат учебната година од дома, останува отворено прашањето...

Година на големи светски предизвици

И 2020 година ќе биде уште една година на опасно живеење доколку државите продолжат да ги спроведуваат краткорочните политики, често мотивирани од политикантство и...

Со „Јованче и Марика“ заокружена успешна година

„Дали бајката може да опстане во денешниот свет, може ли да ѝ парира на современата технологија, на компјутерските игри и 3Д-анимацијата? Секако дека може...

Година на глобални протести

Изненадувачки голем број протести годинава почнаа со гнев изразен кон навидум мали работи, како зголемување на цените на горивата или билетите за јавен транспорт,...

Година на големи падови

Во годинава што изминува имаше многу поголеми и помали падови во македонската, на моменти, налудничава реалност. Но еден голем пад, како да беше оставен...

Годината што го промени светот – 1969-та

Пред половина век, светот беше сведок на неверојатни настани што предизвикаа генерациски промени - од подемот на информациската ера, преку интензивирањето на протестите и...

Година на Трамп?

Списанието „Тајм“ не го избра Доналд Трамп за личност на 2018 година, но можеби тоа ќе го направи оваа година. Трамп ја заврши годината...

Портрети: Зоран Заев – личност на годината?

Од многуте анкети што се прават на почетокот на секоја година, една од поглавните е изборот на личност на годината. Таа практика кај нас...