24.8 C
Skopje
4.8.2021 - 10:36

Ознака: глобализација

Како ќе изгледа светот по пандемијата?

Како по падот на берлинскиот ѕид или колапсот на империјата на „Браќата Лиман“ пандемијата на коронавирусот е настан што ќе го смени светот и...

Спомен-биста на Михајло Пупин, таткото на глобализацијата

Бистата е донација од фондацијата „Младен Селак“ од Србија, а ќе биде откриена денеска во 11 часот, во центарот на Вевчани Веле Митаноски Во центарот на...

Може ли Европа да стане глобална сила?

Како нов шеф на европската дипломатија, шпанскиот министер за надворешни работи Жозеп Борел ќе има можност да го реформира пристапот на ЕУ кон надворешната...

Социјализам за богатите?

Подготвиле: Игор Даниловиќ и Владимир Мијановиќ Економските политики што беа усвоени од Британија и од САД во 1980-тите доведоа до огромно зголемување на нееднаквоста и...

Дигиталната диктатура – политички систем на иднината

Како глобализацијата ги стави во своја функција брзорастечките технологии Процесите на глобализација во последниве децении, како и промената во глобалната распределба на моќта, ја соочија...

Како тргна целата работа со глобализацијата – финансијализација на светската економија

Анализа на д-р Сања Вујачиќ, „Геополитика“ Јуни, 1991, Баден-Баден: Дејвид Рокфелер, еден од кумовите на американскиот капитализам, ја отвора седницата на групацијата „Билдерберг“ (чиј основач...

Земјотрес во економскиот свет

По десетгодишна истражувачка работа, еден научник на јавноста ѝ го претстави својот статистички приказ за глобалистичките нееднаквости во периодот 1998-2008, таканаречениот „слоновски графикон“. Кривата...

Глобализација = геополитика?

МАРИО СТЕФАНОВ, АНАЛИТИЧАР ВО ГЕОПОЛИТИКА Глобализациските процеси и матрицата за уништување на националните држави владеат со сите политички, економски и финансиски аспекти на ЕУ. Таквата...

Што се крие зад маската на божем неизбежната глобализација

Изворот на сите проблеми е змијата израсната на градите на Унијата, која секојдневно ја „голта“ социјалната структура, како и моралниот, културниот и верскиот идентитет...

Како ќе реагира Трамп на наредната глобална пандемија?

  Болестите пребрзо се шират во светот и Трамп не може да изгради доволно висок ѕид што ќе може да ги спречи вирусите да влезат...