Ознака: глобален поредок

Добредојдовте во „новата нормала“

Автор: Сабин Селими Извор: Республика Кога ќе заврши пандемијата, очекувајте државите да се вратат со поголема власт и поголем легитимитет Замислете го за момент следново сценарио: епидемија...

Пандемијата го разурна глобалниот поредок сеејќи гнев и недоверба

Уривањето на владите, гладта, разурнатите економии и охрабрените екстремисти спаѓаат меѓу најмрачните постпандемиски сценарија, пишува „Блумберг“. А дури и помалку страшните погледи на кризата...

Коронавирусот го открива стравот од „неполаризиран“ свет

Двете голем сили не можат да водат и не постои убедлива коалиција која би ги заменила Автор: Џанан Ганеш Фајненшел тајмс Невкусно би било да го прогласиме...

Глобален поредок на вистината наспроти лагата

Иако начините се нови, медиумските манипулации воопшто не се новина. Лажни вести, полувистини, извртувања на фактите... се лиферуваат одамна и од различни мотиви. Од...

Самрак на глобалниот поредок

Неодамнешниот самит на Г7 може да биде показател на иднината на светскиот поредок. Средбата во Франција сигнализираше поширока промена во меѓународната политика, која наместо...