Ознака: глас

Време е да се разбуди внатрешниот глас

Светот го дочекува денешниот Меѓународен ден на совеста во услови на голем воен конфликт со катастрофални последици на почвата на Европа, сѐ уште незгасната...

Ехото на невалоризираниот глас

Два феномена од првиот круг на локалните избори паѓаат во очи и се особено интересни за анализа. Тоа се релативно малиот одзив во споредба...

Кога стекнале жените право на глас

Нов Зеланд стана првата земја во светот што на жените им даде право на глас на парламентарните избори кога нејзиниот гувернер, лордот Глазгов, го...

Ехото на земјоделскиот глас громогласно ечи, ќе биде ли уважен?

Во согласност со плановите што ги објави Владата, во следниот четири- годишен период се планира создавање современо одржливо земјодел- ство, кое ќе обезбеди доволно квалитетна храна...

Сузбивањето на корупцијата – битен елемент во формулата за добивање глас...

Компаративна анализа на изборните програми на партиите за феноменот корупција и за ефикасната борба против истата таа Корупцијата како феномен на противправно практикување на јавната...

Гласот на Македонците

Прва слика Македонците организирани во друштвото „Гоце Делчев“ во Љубљана, Република Словенија, повеќето се вевчанци, стружани. Тие, со нашиот академски и соло-трубач, поет и сликар...

Гласот на Охридско Езеро – проект што го освои светот

Балканските земји се богати со природни убавини - планини, реки, езера, кои од година на година привлекуваат сè повеќе туристи. Некои од нив се...

Научници оживеаја глас на три илјади години стар египетски свештеник

Научниците ја исполниja желбата на мумифицираниот египетски свештеник за живот по смртта, преку реплицирање на неговиот глас со вештачки гласни акорди, објави Би-би-си. Гласот на...

Глас на очајник во пустина

Не е лесно да се менаџира држава во ваква ситуација. Но не е лесно да се управува авион во невреме. Колку пилотите би посакале...

Малцинската копродукција „Глас“ на фестивал во Бусан

Најновата малцинска копродукција на „Скопје филм студио“, долгометражниот игран филм „Глас“ во режија на Огњен Свиличиќ, влезе во програмата на еден од најзначајните азиски...