Ознака: Георги Старделов

Омажи посветени на Богомил Ѓузел и на Георги Старделов

Oмаж посветен во спомен на култниот македонски поет Богомил Ѓузел беше претставен на третиот фестивалски ден на „Струшките вечери на поезијата“. За ликот и...

Почина академик Георги Старделов

На 11 јануари, со навршени девет децении живот, почина еден од најзначајните македонски интелектуалци, филозофот-естетичар, книжевен критичар и теоретичар, есеист и универзитетски професор, академик...

Георги Старделов – првиот македонски хуманист

Повторно некој божествен виор го донесе Старделов во Охрид. Тој толку жестоко се бореше за хуманизмот на нашето време, ги употреби сите свои таленти...

Награда за хуманизам за Академик Георги Старделов

Охрид Денеска во Куќата на Уранија, со почеток во 19 часот, ќе му биде врачена Светската награда за хуманизам на годинешниот добитник, академик Георги Старделов. Старделов...

Нова книга на Георги Старделов

Во издание на „Везилка 2011“ излезе од печат најновата книга на академик Георги Старделов, „Критика на деморализираниот ум“, посветена на истакнатиот македонски писател Владимир...