Ознака: Геополитика

Како тргна целата работа со глобализацијата – финансијализација на светската економија

Анализа на д-р Сања Вујачиќ, „Геополитика“ Јуни, 1991, Баден-Баден: Дејвид Рокфелер, еден од кумовите на американскиот капитализам, ја отвора седницата на групацијата „Билдерберг“ (чиј основач...

Судирите меѓу бизнисот и геополитиката

Компаниите најчесто ги чувствуваат геополитичките тензии во областите што се предмет на територијални спорови. Бидејќи овие спорови ги втурнуваат фирмите во сложени надворешнополитички конфликти,...

Глобализација = геополитика?

МАРИО СТЕФАНОВ, АНАЛИТИЧАР ВО ГЕОПОЛИТИКА Глобализациските процеси и матрицата за уништување на националните држави владеат со сите политички, економски и финансиски аспекти на ЕУ. Таквата...

Бунтот на народните маси

Некој или нешто е пуштено од синџирот, а последиците од тој чин засега се несогледливи. Или, сепак, е во тек „бунт на масите“, како...