Ознака: Геополитика

Напорите за создавање на вакцина се претворија во борба за глобална...

Кога СССР го прати првиот човек во вселената во 1961 година, шокот за американската самодоверба беше електричен. Ако Кина успее прва да произведе успешна...

Новата геополитичка состојба во Азија

Во индопацифичкиот регион живее половина од светското население, вклучително и двете најнаселени држави во светот – Индија и Кина. Во последните децении дојде до...

Зошто пандемијата нема да доведе до нов светски поредок?

Автор: Џуда Гранстајн Ворлд политикс ривју Како што во март стана јасна магнитудата од пандемијата на ковид-19, веднаш се јавија шпекулации какви ќе бидат последиците. Многу...

Коронавирусот го открива стравот од „неполаризиран“ свет

Двете голем сили не можат да водат и не постои убедлива коалиција која би ги заменила Автор: Џанан Ганеш Фајненшел тајмс Невкусно би било да го прогласиме...

Иран е жртва на историјата и на геополитиката

Токму на урнатините од Отоманската Империја, во 1916 година, со договорот Сајкс-Пико беа исцртани границите и новите интересни зони на Блискиот Исток во согласност...

Америка – случајна суперсила

,,Случајна суперсила” на Питер Зејхан започнува со географијата, посочувајќи дека САД се најголемиот светски потрошувачки пазар, со причина: нејзините реки. Превозот на стоките по...

Крај на иранскиот нуклеарен договор?

Ваквиот развој на настаните укажува на тоа дека администрацијата на Доналд Трамп има сосема поинаква политичка цел, а тоа е соборување на иранската влада...

Дигиталната диктатура – политички систем на иднината

Како глобализацијата ги стави во своја функција брзорастечките технологии Процесите на глобализација во последниве децении, како и промената во глобалната распределба на моќта, ја соочија...

„Геополитика“: ЕУ е наднационална структура со империјални амбиции

Претседателот на европарламентот Антонио Тајани, со својата последна изјава како да ја открива скриената агенда на ЕУ. А таму сѐ почесто во јавноста се...

Револтот на губитниците на глобализацијата

По десетгодишна истражувачка работа, еден научник на јавноста ѝ го претстави својот статистички приказ на глобалистичките нееднаквости во периодот 1998-2008, таканаречениот „слоновски графикон“. Кривата...