Ознака: „Вудсток“

Хипиците како посебна „нација/генерација вудсток“

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Припадниците на хипи-движењето, едни музички хроничари ги нарекуваа „генерација вудсток“, а други, пак, „нација вудсток“. Така...

Посебниот свет и специфичната култура на хипиците

­Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Хипиците имаа свој сопствен свет, посебен идентитет и карактеристична свест. Во голема мера беа продуховени, масовно...

Хипи-движењето помеѓу хедонизам и екстаза

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Најпрво да го дефинираме хипи-движењето, кое го почнаа младите во САД во 1960-тите години. Неговите припадниците...

Битниците што оставија печат на 1950-тите и 1960-тите

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Тоа се Вилијам Бероуз (1914 - 1997), Лоренс Ферлингети (1919), Гери Снајдер (1930), Боб Кауфман (1926...

Керуак и Гинсберг – апостоли на бит-генерацијата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Џек Керуак, Ален Гинсберг, Вилијам Бероуз, Лоренс Ферлингети, Гери Снајдер, Боб Кауфман и Грегори Корсо се...

Бит-генерацијата како откривање на последниот мит

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Кога се разгледува и анализира значењето на рокенрол-музиката воопшто, не може а да не се споменат...

Музички ангели во пеколот на дрогата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Во 1960-тите години во рокенрол-музиката важеше девизата: да бидеш херој мора да умреш млад, кога си...

„Клуб 27“ – млади, славни и мртви

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години Вудсток Дали се сеќаваме на легендарната и бизарна, да не речам морбидна, реченица на Џон Дерек од...

„Вудсток“ како митски музички настан

Сотир Костов Есејот посветен на 50 години од „Вудсток“ ќе го започнам во стилот на Драган Б. Костиќ, вечниот младич благодарение на музиката: „Со времето...

„Вудсток“ половина век подоцна

Драган Б. Костиќ Зарем мина половина век? Како да беше вчера!? А чудно е што голем дел од тоа „вчера“ владее и денес. Сантана,...