Ознака: Вселенска патријаршија

Вселенската патријаршија чека амин од Ципрас и од Грчката црква

Зад затворени врати, на претстојната средба помеѓу вселенскиот патријарх Вартоломеј, грчкиот премиер Алексис Ципрас и грчкиот архиепископ Јероним, македонското црковно прашање ќе биде ставено...

МПЦ трпеливо чека автокефалност

Ова е период на затишје и на отсуство на очекуваните конфронтации и групирања на православните цркви по линија на (не)поддршка на Руската црква и...

РПЦ најави одлучен одговор на одлуката на Вселенската патријаршија за Украинската...

Руската православна црква (РПЦ) најави „цврст и одлучен одговор“ на одлуката на Вселенската патријаршија да продолжи со постапката за давање на автокефалност на Украинската...

Вартоломеј: Цариград има ексклузивно право за решавање на проблемите во православниот...

Вселенската патријаршија ја носи одговорноста да ги поставува работите во православниот свет во црковен и вообичаен поредок, бидејќи само таа ја има привилегијата да...

Готов томосот за украинската автокефалност

Според неофицијалните информации во грчките и во украинските медиуми, Вселенската патријаршија донела одлука да ја продолжи древната практика таа да биде промотор на новите...

Српскиот Патријарх Иринеј: Современите секуларни држави се обидуваат да ја искористат...

Српскиот Патријарх Иринеј испратил писмо до Вселенската Патријаршија, каде што го излага напредокот на разговорите во поглед на појавите на етнофилетизмот во современото...

Моќта на аргументите или аргументот на моќта?

Православната јавност ја поставува дилемата кој би бил исходот од целата оваа меѓуцрковна дипломатија на РПЦ и на Вселенската патријаршија. Главното прашање е кој...

Охрабрувачки почеток што отвора порти за автокефалност?

Досега Грчката црква ја игнорираше МПЦ-ОА, солидаризирајќи се со Српската православна црква, но имаше и ригиден став околу придавката „македонска“ во името на МПЦ....

Вселенска патријаршија го разгледала барањето за враќање на МПЦ-ОА во канонски...

Во рамки на надлежностите и прерогативите на Вселенскиот патријарх, ќе биде разгледано и ќе се преземе тоа што е потребно за враќање на црквата...

Вселенската патријаршија ја презеде одговорноста за прашањето за МПЦ

Вселенската Патријаршија вчера излезе со официјално соопштение дека Светиот и Свештен Синод го разгледа прашањето со нерешениот канонски статус на Охридската Архиепископија. Во соопштението се...