Ознака: Вселенска патријаршија

Вселенската патријаршија најави решавање на македонското црковно прашање

Вселенската патријаршија е подготвена да го реши црковното прашање во Македонија, и покрај сите притисоци и закани од Руската црква и нејзините поддржувачи во...

Државна делегација кај патријархот Вартоломеј, автокефалноста на маса

Најновата средба на која присуствувале премиерот во преодната влада, Оливер Спасовски, и бившиот премиер, сега само лидер на СДСМ, Зоран Заев, доаѓа во исклучително...

Поактивна МПЦ и похрабра Вселенска патријаршија

Оцените се дека голема улога во таквата состојба има Вселенската патријаршија, која годината ја помина во преговори со другите цркви за верификација на признавањето...

Со почитување на каноните и на практиката, автокефалноста ќе се реши...

Македонските владици очекуваат дека Вселенската патријаршија ќе остане доследна на најавите дека ќе ја преземе одговорноста за решавање на македонското црковно прашање. Меѓу нив...

Дали Вселенската патријаршија ќе го омекне ставот на СПЦ во врска...

Според пишувањата на српските медиуми, прашањето за МПЦ не било отворено на првата средба на делегациите меѓу Вселенската патријаршија и СПЦ што се одржа...

МПЦ меѓу приоритетите на Вселенската патријаршија?

Верските аналитичари велат дека овие настани укажуваат на тоа дека вселенскиот патријарх не се откажал од решавањето на прашањето за МПЦ, а особено е...

Дали Грчката црква ќе го отвори патот за македонската автокефалност?

Верските аналитичари велат дека во моментов вселенскиот патријарх е фокусиран на прашањето да обезбеди поддршка од другите цркви за томосот потпишан за Украина и...

Ќе биде ли успешен обидот за дискредитација на Вселенската патријаршија и...

И во православието се водат специјални војни Токму моментот што руските медиуми го акцентираат црковното прашање како суштинско, според верските аналитичари, упатува на индикации дека...

Владиката Петар: Официјалното признавање на МПЦ е само преку Цариград

Во очекување сме на одговор од Вселенската патријаршија и од вселенскиот патријарх на писмото што го испрати МПЦ и тоа ќе биде, најверојатно, кога...

МПЦ чека глас од Вселенската патријаршија

Односите меѓу Македонската православната црква-Охридска архиепископија и Вселенската патријаршија не биле анализирани од владиците на МПЦ на вчерашната синодска седница, а по последното интервју...