Ознака: времето

Нагодување и на биолошкиот часовник

Многу истражувања што се правени од релевантни меѓународни институции покажуваат дека преминувањето на летно сметање на времето неповолно се одразува на расположението и здравјето...

„Административната поделба“ не го положи тестот на времето

Сликата на запуштените села и градови низ Македонија кажува многу повеќе од какви било зборови. Но, сепак, треба да се потсети на политичкиот амбиент,...

Во Мексико е пронајден чамец од времето на Маите

Брод од времето на цивилизацијата на Маите е откриен во пештера во југоисточно Мексико и тоа е првиот чамец што е пронајден во целосна...

В недела почнува зимското сметање на времето

Иако Европската комисија (ЕК) уште пред три години предложи да се укине сезонското поместување на стрелките на часовникот, државите-членки сè уште не постигнаа договор...

Парискиот климатски договор пред тестот на времето

Пред почетокот на климатската конференција на Обединетите нации во Глазгов, медиумите направија еден осврт на тоа што досега се постигна, а што не во...

ЕУ се изгуби во времето

Неуспешниот обид за укинувањето на сезонското сметање на времето е уште еден доказ за неспособноста и некоординираноста на администрацијата во Брисел и на крајниот...

Пет едноставни стратегии за подобро управување со времето

Веројатно не постои човек што барем еднаш не посакал да губи помалку време и да биде поефикасен во исполнувањето на своите цели. Меѓутоа, за...

Поштенските кочии од времето на Наполеон

Тие поштенски кочии станале многу популарни под името мал-пост (француски malle-post), односно кочии за пренос на спакувани пратки. Најпрвин тие функционирале на две тркала...

Сојузот на Америка и Јапонија го издржа забот на времето

Jапонија конечно стана активен, понекогаш и жесток бранител на своите интереси, а САД треба да ја третираат токму како таква, вели Еван Санки од...

„Спутник“ го навести времето во кое живееме

Најдобрите научнофантастични филмови од поновата продукција Секоја година се појавуваат многу достигнувања што му припаѓаат на жанрот научна фантастика. Но има такви што, благодарение на...