20.7 C
Skopje
21.10.2019 - 12:23

Ознака: вработени

Од понеделник почнува процесот за проветрување во МВР

Со почетокот на наредната недела, во понеделник завршува временскиот рок во кој министерот Оливер Спасовски треба да ја формира работната група за спроведување на...

Вработените во Агенцијата за вработување учат како да вработуваат

Заради ублажување на дисбалансот на пазарот на трудот, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и швајцарската амбасада ѝ помагаат на Агенцијата за вработување,...

И за 600 денари покачена плата ќе се добиваат субвенции

Целта на овој закон, како што посочуваат предлагачите, е поттикнување на работодавците да исплаќаат плата во повисок износ заради подобрување на економскиот стандард на...

СЈО: Неизвесна е иднината на вработените, архивата и материјалите

Од Специјалното јавно обвинителство (СЈО) информираат дека сѐ уште немаат добиено писмен допис од страна на Јавното обвинителство врз основа на кое би можеле...

Непријавените вработени се дел од сивата економија

Непријавените работици се голем проблем на македонската економија. Непријавената работна сила е значаeн сегмент на сивата економија и тоа создава нееднакви услови, односно намалена...

Вработените во јавниот сектор се закануваат со генерален штрајк

Доколку надлежните не покажат слух за нивните синдикални барања, вработените во образованието, детската заштита, науката, културата, судството, јавните претпријатија... по изборите ќе штрајкуваат Ако Владата...

Зголемувањето на минималецот ќе влијае негативно врз Македонија

Ако со политичка одлука минималната плата се зголеми многу повисоко од порастот на продуктивноста, ќе добиеме уште поголема уравниловка и ќе се намали продуктивноста...

Агенцијата за администрација не остава можност за партиски вработувања

Спасе Глигоров, директор на Агенцијата за администрација Главната улога на Агенцијата во системот на вработување е да биде гарант за законски и непристрасни постапки за...

Трка за работници меѓу државниот и приватниот сектор

Состојбата со вработувањата во јавната администрација е голем товар врз економијата во земјата и на подолг период ќе предизвика вистински колапс на стопанството, алармираат...

Швеѓаните им даваат на вработените одмор за да започнат сопствен бизнис

Швеѓаните имаат право да земат одмор во компанијата во која работат, со цел да се обидат да почнат свој сопствен бизнис. Според шведските закони, тоа...