15.8 C
Skopje
25.10.2021 - 17:39

Ознака: Војната

Кому војната му беше мајка, а кому маќеа?

Повеќето од финансиските пакети наменети за Авганистан, одобрени од Вашингтон, завршуваа на приватните сметки на оние што од заднина управуваат со американската надворешна политика,...

Војната против теророт по нападите на 11 септември

По терористичките напади од 11 септември 2001 година, ниедна странска терористичка организација не успеа во намерите да изврши смртоносен напад врз САД, но џихадистите...

Довидување до после војната

Сосема е јасно, драги мои, дека она што ние го нарекуваме интерес на големите сили главно се темели на оставарување на геополитичките планови на...

Западен ветер во турската дипломатска офанзива

Во контекст на надворешната политика на Турција во светот и во регионот за изградба на некој вид муслиманска унија под турско водство и натаму...

Економијата ја губи војната со бирократијата

Наспроти ветувањата на сите досегашни влади дека ќе ја реформираат државната и јавната администрација, од стопанските комори велат дека реформата во овој сектор напредува,...

Тероризмот или војната против него расели 37 милиони лица?

Најновиот извештај се фокусира на војните по терористичкиот напад од 11 септември, по кој САД ги започнаа борбите или учествуваа во воените операции Конфликтите во...

Тапаните на војната повторно се слушаат во Европа

Тапаните на војната повторно се слушаат во цела Европа, но тие не привлекуваат големо внимание, анализираат западните медиуми. Според нив, главните вести сега се...

Брана на животот или на војната?

Египет не исклучува употреба на воена сила за да се спречи намерата на Етиопија да ја наполни акумулацијата на новоизградената брана на Синиот Нил Почетокот...

Неопходна вакцина и за европската економија

Пандемијата од вирусот корона-19 ѝ зададе силен удар на услужната индустрија, која опфаќа три четвртини од европската економија. Одржувањето во кондиција на услужната дејност...