Ознака: војдан чернодрински

Пркосот на Борис Сарафов

Кон крајот на 1900 година, жителите на Софија биле сведоци на несекојдневен настан. Актери облечени во македонска народна носија одржувале проба, притоа од сцената...

„Војдан Чернодрински“ во септември, „Пеце Атанасовски“ на крајот на август

Годинава е воспоставена соработка со европската мрежа за современа драма „Еуродрама“ и треба да се доделат наградите за избрани драми. „Еуродрама“ е европска мрежа...

Му славиме јубилеј на театар што не постои

Седумдесет години прилепски театар „Војдан Чернодрински“ Низ годините тука се создавале различни генерации актери што несебично согорувале на сцената. Без исклучок, сите велат дека театарот...

Седумдесет и пет години од основањето на МНТ

Македонскиот народен театар прославува 75 години од неговото основање. Имајќи ја зад себе традицијата на патувачките и општинските театри и театрите на други јазици,...

„Басни“ во театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

Во театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп се подготвува „Басни“, претстава за деца, во режија на Кирил Петрески. - Во претставата ќе бидат сместени басните на...

Брезовац во Прилепскиот театар ја поставува „Глембаеви“

Во прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ течат пробите за новата претстава „Глембаеви“ од Мирослав Крлежа, во режија на хрватскиот режисер Бранко Брезовац. Според режисерот Брезовац,...

Овластени лица ќе се грижат за безбедноста на учениците во Карпош

Во текот на целата учебна година, во сите десет основни училишта во општината Карпош, ќе има посебно овластени лица што секое утро додека трае...

„Бакхи – краток преглед на распадот“ најдобра претстава на „Војдан Чернодрински“

Годинава фестивалот, кој се одржуваше под мотото „Ова е наше време, време за театар“, понуди и придружна програма, како и промоции на театарска и...

Ги нема домашните автори на фестивал на домашната драматургија

Трибина на „Војдан Чернодрински“ Трибината со наслов „Ова е наше време, време за театар“ се одржа во рамките на 54-то издание на МТФ „Војдан Чернодрински“. -...

Почнува „Чернодрински“ под мотото „Време за театар“

Под мотото „Ова е наше време: Време за театар“, вечерва, од 19.30 часот, во Прилеп, почнува 54-от театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, кој ќе трае...