Ознака: востание

Вистинското лице на „добрососедството“

УЦЕНИТЕ КАКО БЕНЧМАРК НА СОСЕДСКИТЕ ПОЛИТИКИ КОН МАКЕДОНИЈА Кому му требаат непријатели кога соседи ви се Грција и/или Бугарија, искоментира холандскиот експерт за Западен Балкан,...

Замаецот на борбата за национална и политичка слобода

Македонската држава е монументална градба изградена на темелите на своите историски стремежи Единаесетти октомври 1941 година претставува врвен израз на слободарски традиции на македонскиот народ...

Единаесетти октомври не може да се блокира со ништо

Во пресрет на овој наш голем празник, сѐ повеќе се проблематизира суштината на нашето востание и ирационално се наметнува прашањето како ќе биде протолкуван...

Сеќавањата на минатото како патоказ за иднината

ИДЕАЛИТЕ ОД 11 ОКТОМВРИ Годинава државата го одбележува Денот на народното востание на македонскиот народ, 11 Октомври, во една политички тензична и поларизирана атмосфера. Резултатите...

Монасите од Бигорски ги изработиле црешовите топчиња

Ноќта спроти Илинден, со двете манастирски црешови топчиња, конструирани и изработени од монасите Гаврил Карапела и Гаврил Русанка, бил објавен почетокот на Илинденското востание Во...