16.8 C
Skopje
25.9.2021 - 22:30

Ознака: Воин на коњ

Демолирана новата тројазична табла на „Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла што вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска...

Фонтаните пак зажубореа

Плoмбиpaњeтo на површинската фонтана прскалка беше дел од бeзбeднocниoт протокол за папата. Сега прво ќе се иcчиcти од песокот, а потоа треба да се...

„Прометеј“ со гаќи за „Тркач“ во шорцови

Некако стана практика зборот размена сѐ почесто да се користи на Балканот во контекст на надминување одредени меѓудржавни прашања Се сведува ли Преспанскиот договор на...

Дали статуата „Воин на коњ“ требаше да се демонтира и треба...

За народот таа статуа беше украс во ентериерот на аеродромот и нема никаква врска со Александар Македонски, тоа е статуа воин на коњ. Такви...

„Воинот на коњ“ ќе се преименува во Александар Македонски со напомена...

Спомениците изградени во рамки на проектот „Скопје 2014“, кои ја отсликуваат хеленската култура како историско и цивилизациско наследство на светот ќе го добијат тој...

Пановски: Отстранување или легализација на „Воинот на коњ“ и порта „Македонија“

Споменикот „Воин на коњ“ и порта „Македонија“ се дивоградби и затоа треба да бидат отстранети или да бидат легализирани, вели претседателот на Асоцијацијата на...

Информациите дека се отстранува Воинот на коњ се шпекулации

Министерот за култура Роберт Алаѓозовски ги оцени како шпекулации информациите дека ноќеска требало да биде отстранет споменикот Воин на коњ на централниот плоштад во...