Ознака: воздух

Власта и опозицијата разменија аргументи за загадувањето

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ поднесе информација за енормното загадување на амбиентниот воздух во Mакедонија, a заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули,...

Вонредна седница на Советот во Битола посветена на загадувањето

Градоначалничката на Битола, Наташа Петровска ја прифати иницијативата на опозицијата за свикување на вонредна седница на Советот, која ќе биде посветена на аерозагдувањето на...

Градоначалничката на Битола побара бесплатен јавен превоз за битолчани

Градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, по бројните барања на битолчани за преземање конкретни мерки за почист воздух, денеска покрена и достави иницијатива до превозниците...

Макрадули: Зазеленувањето е дел од имплементацијата на Планот за воздух

Во рамки на Планот за чист воздух, се поддржа проектот „Зелен лист, воздух чист“, иницијатива на Факултетот на земјоделски науки и храна и Шумарскиот...

Прочистувачи за воздух за училиштата во Аеродром

Речиси сите основни училишта во општината Аеродром добија прочистувачи на воздух. Станува збор за набавка на апарати за прочистување на воздухот како дел од...

Инсталирани нови мерни станици низ Македонија

Министерството за животна средина и просторно планирање по спроведена отворена постапка за доделување договор за јавна набавка на пет автоматски анализатори за мерење на...

Најзагаден воздух утринава дишат битолчани

Македонија изутринава е повторно обвиткана во магла, а најзагаден воздух дишат жителите на Битола. На повеќето патишта има густа магла, поради што од АМСМ...

Новиот данок во костец со загадувањето на воздухот

Повисок данок за оние граѓани што ќе увезат половно возило со пониски еколошки стандарди, предвидува новиот закон за данок на моторни возила, кој би...

Колку повеќе зелени километри толку повеќе поени

„Челинџер“ е првата македонска мобилна апликација што сака да направи регионален импакт преку наградување на луѓето што пешачат или што возат велосипед по локалните...

Какви болести предизвикува загадениот воздух

Медицинските експерти велат дека безбедно ниво при изложеност на ПМ-честиците не постои, односно сите концентрации на ПМ-честички се опасни по здравјето на луѓето. Новите...